Historik

Gröna växter får vilken miljö som helst att kännas trevligare, fräschare och mer ombonad. Göran Svensson vid Växt & Miljödesign är ensam som Gästrikebaserad inom branschen. Företaget är sedan länge känt för tilltalande konstgjorda växter men efter några år erbjuder man också levande växter till sina kunder. Med garanti och skötselservice är det någonting som allt fler företag önskar. Framtiden pekar dessutom mot en grönskande marknad.

Redan under slutet av 70-talet, då Göran Svensson startade och drev Brynäs Zoologiska, kom han i kontakt med konserverade växter och affärsverksamheten gick över till det området i mitten av åttiotalet. På den tiden såg de konstgjorda växterna väldigt plastiga ut med konstiga former och färger men exempelvis palmer kunde konserveras med bra resultat och relativt lång hållbarhet. Leverantörerna lovade fem års garanti på växterna men då de gick i konkurs var det Göran Svensson som fick hålla vad leverantören lovat.

– I samma veva kom det nya sorters konstgjorda växter som var väldigt naturtrogna, berättar Göran Svensson. Undan för undan gick vi över till de konstgjorda växterna och lämnade de konserverade. Idag finns de inte ens kvar på marknaden. För tre, fyra år sedan började dock marknaden att i allt större utsträckning efterfråga levande växter till miljöerna inom företagen och jag tog in även dem i mitt sortiment. Per definition så kan en konstgjord växt aldrig bli finare än när den är ny. De levande däremot kan ju med rätt skötsel vara både större och snyggare efter ett år ute på ett företag än den var då den levererades. Från början hade jag inte så stor erfarenhet av levande växter men utbildade mig inom SVIR – Skandinaviska Växtinredares Riksorganisation.

De levande växterna från Växt & Miljödesign kan köpas eller hyras med ett avtal om service. Det innebär både ett överlevnads- och skönhetsavtal. Vattna, damma, beskära, göda, plantera om och så vidare – allt sköter Växt & Miljödesign om kunden så önskar. Om växten av någon anledning skulle förlora sitt dekorationsvärde så byts den ut.

– Som företagare sätter jag ett högt värde i att hålla vad jag lovar. Om jag har sagt att det ska vara snygga växter så kommer det att vara snygga växter. Ibland kan kunden köpa växter av mig men planera att hålla i skötseln själv. Inte så sällan upptäcker man dock att det krävs både tid och engagemang för att de ska fortsätta leva och se fina ut. Då tar jag gärna över skötseln och kunderna brukar vara mer än nöjda.

De konstgjorda växterna kan med fördel kombineras med de levande. I större arrangemang och i olika delar av lokalerna, med tanke på ljusinsläpp passar olika växter olika bra. Men det finns många fördelar med de levande växterna ute på företag och arbetsplatser som man tidigare inte lade så stor vikt vid men som idag är allt mer relevant. Forskningen visar exempelvis att levande, gröna växter ger både gladare och friskare personal vilket i sin tur naturligtvis leder till minskade sjukskrivningar. Företagen blir mer och mer miljömedvetna och investerar gärna i personalens hälsa.

Som ett komplement till växterna hyr Växt & Miljödesign även ut akvarium till sina kunder. Det hyresavtalet innefattar också full service – precis som med växterna.

– Jag har fortsatt med akvarieverksamheten ända sedan Brynäs Zoologiskas tid. Ett välskött akvarium med vackra fiskar har en lugnande effekt på oss människor och förhöjer känslan i en miljö väldigt mycket.

Vår region är främst Gävle och Sandviken men vi får fler och fler kunder i Dalarna genom vårt samarbete med Kinnarps. Företagen som anlitar oss är både små och stora och flera av dem har funnits med i många år exempelvis Sandvik, Lantmäteriet och Mandator (nuvarande Fujitsu). Med åren blir det ju också så att våra kunder får större lokaler, öppnar fler avdelningar och så vidare och på så vis blir det också större uppdrag för samma kund. Det roligaste som finns som företagare är ju då en nöjd kund rekommenderar våra tjänster till en ny kund som också blir nöjd. Då känner vi oss stolta. I södra Sverige och Mälardalen med Stockholm är växtinredning och växtservice väldigt hett och en stor bransch. Som alltid tar det ett tag innan trenderna söderifrån sprider sig till våra breddgrader men fingervisningen om vad framtiden bär med sig är tydlig.

– Det är en kombination av att inredningstrenderna allt mer även når fram till arbetsplatserna tillsammans med en ökande medvetenhet om hälsoaspekten. Tillsammans med en kollega har jag tagit fram en produkt som vi kommer att satsa mycket på framöver. Att levande växter renar luften vet de flesta om. Detta sker genom små mikroorganismer som omvandlar de skadliga partiklarna i vår miljö till näring för växten som förbrukar dem. För att öka effekten av luftreningen har vi tagit fram ett filter – Airwasher - som ytterligare hjälper växterna med denna process. Det fungerar alltså som ett luftfilter men ser ut som ett växtarrangemang. Dessutom behöver man inte byta filtermedia så som man måste göra i andra luftrenare. Ett sådant arrangemang renar luften i en lokal på cirka 30 till 40 kvadratmeter och är en produkt som vi tror mycket på. Vi har exempelvis fått väldigt bra respons där vi placerat en Airwasher i ett rökrum som är en väldigt smutsig luftmiljö.

Göran Svensson ser framtiden an med tillförsikt och har planer på att kunna anställa flera personer. Under sina år som företagare har han dock valt att växa långsiktigt och hållbart vilket han kommer att fortsätta göra.

– Att arbeta med växtinredning är ett väldigt roligt och tacksamt arbete. Den tristaste kontorslokal eller annan miljö får ett väldigt lyft av de rätta växterna i nya och moderna krukor - och människorna som jobbar där blir otroligt nöjda.

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK